FUTURE FOLK este un proiect organizat de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București, în parteneriat cu Alumnus Club pentru UNESCO și Institutul Cultural Român, cu ocazia Centenarului Marii Uniri și Anului European al Patrimoniului Cultural.

 

Municipiul București a fost acceptat începând cu anul 2015 în rețeaua “Orașe interculturale europene” -program al Consiliului Europei. Inițierea acestui proiect prin care este celebrată tradiția românească, descoperirea elementelor simbolice ale patrimoniului cultural și diversitatea etnică a României, își aduce contribuția la îmbogățirea profilului și portofoliului cultural.

 

Evenimentul FUTURE FOLK are ca și obiectiv principal cunoașterea și valorificarea tradiției, patrimoniului cultural imaterial al României, întărirea dialogului intercultural, promovarea modelului românesc de conviețuire și dialog în afara țării.

 

Originalitatea proiectului este dată de faptul că, accentul se va pune pe costumele tradiționale românești din diferite zone ale țării și cele specifice minorităților naționale din țara noastră, urmărind cunoașterea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural al României atât în țară, cât și în străinătate, revitalizarea acestuia prin intermediul costumului tradițional, adus în atenție în varianta sa de acum un secol, în paralel cu o reinterpretare actuală, modernă.

 

În cadrul FUTURE FOLK vor avea loc:

 

  • Vernisajul expoziției de fotografie artistică Costumele tradiționale vechi – o invitație la dialog între culturi în România.
  • Prezentarea unei expoziții online , cu titlul Păpuși în costume tradiționale din toată lumea, rezultat al proiectului UNESCO
  • Gala Multiculturală – Prezentare a creațiilor vestimentare noi , care vor reinterpreta elemente simbolice ale costumelor tradiționale cercetate.
  • Lansarea catalogului expoziției, care va cuprinde date despre fiecare grup etnic istoric din România.

 

Deschiderea evenimentului este miercuri 20 Iunie începând cu ora 16:00, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Bălcescu.  Accesul se va face la poarta C1, pe baza actului de identitate – Intrare Liberă!