ȚARA COPIILOR INVIZIBILI

Eveniment inedit de conștientizare și luptă împotriva infertilității

 

România este țara în care se înregistrează cel mai mare declin demografic din lume. Până în anul 2050, țara noastră va pierde 23% din populație, o arată raportul “Perspectivele Populației Mondiale”, realizat de Departamentul de Afaceri Economice și Sociale al ONU. România va avea peste 32 de ani o populație de circa 14,3 milioane de locuitori, față de 19,6 milioane în anul 2017. Acest lucru înseamnă o pierdere de 5 milioane de oameni, cifră ce plasează țara noastră în topul celor 10 națiuni în care populația se va reduce drastic în viitor.

Acest aspect este influențat de foarte mulți factori, precum îmbătrânirea populației, migrarea tinerilor peste hotare, dar mai ales o rata a fertilității din ce în ce mai scăzută. Cel mai recent studiu realizat de Asociația de Reproducere Umană din România arată că unul din cinci cupluri din România se luptă cu infertilitatea. 16,8 % din populația fertilă studiată a trecut sau trece printr-o astfel de problemă. 11% dintre cupluri au încercat mai bine de 5 ani să devină părinți, iar dintre cei care așteaptă acum un copil, 10% au apelat la fertilizare în vitro, un procedeu destul de costisitor.

Infertilitatea nu este, din păcate, considerată o boală iar această suferință rămâne deseori necunoscută, pentru ca mai mult de jumătate dintre cuplurile care suferă de infertilitate nu merg la medic și nu caută ajutor specializat, iar cei diagnosticați se confrunta cu lipsa banilor necesari procedurilor medicale, dar și cu mentalitatea celor din jur care consideră infertilitatea un blestem sau un moft.

”Țara noastră are o singură șansă de a se redresa!”, o spun atât sociologii, cât și specialiștii în reproducere asistată. Sunt necesare politici publice și măsuri concrete și viabile prin care tinerii să fie susținuți și încurajați să devină părinți.

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București și în parteneriat cu Asociația ”Și Eu Am Dreptul Să Fiu Părinte”, susține cuplurile care vor să devină părinți și lupta lor pentru îndeplinirea acestui vis, prin organizarea unui eveniment inedit – Țara Copiilor Invizibili – un eveniment de conștientizare publică privind rata natalității scăzute din țara noastră, menit să aducă un plus de informație, dar și găsirea unor soluții viabile.

Cu ocazia Zilei Naționale de Lupta Împotriva Infertilității, vă invităm sa ne fiți alături în aceasta cauză și să marcăm ALTFEL acest eveniment – Luni, 26 noiembrie, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon din București și aduceți cu voi o păpușă – un simbol pentru fiecare copil dorit și încă nenăscut în România.

În cadrul evenimentului vor fi prezente persoane publice, sportivi, artiști, vedete tv, ambasadori ai evenimentului “Țara copiilor invizibili”, autorități, medici, dar și pacienți care au învins în aceasta luptă ori încă mai speră ca își vor ține în brațe copilul visat.

Toate păpușile donate în cadrul evenimentului vor fi dăruite unui Centru de Plasament din Capitală.