Conferința “Voci fără prejudecăți”.

 

 

Într-o societate tot mai polarizată în care se discută in principal de teme legate de ecologie si teme sanitare, considerăm ca este de datoria noastră, a tinerilor este sa pună pe tapet si aducă în atenția publică teme extrem de importante care momentan au căzut in planul secund din punct de vedere mediatic.

În cadrul unei sesiuni liveîn data de 08.10.2020 orele 18:00, a avut loc evenimentul de lansare al proiectului “Voci fără prejudecăți”, în care cei de la Noaptea Târziu au abordat o discuție liberă și plină de povețe legată de discriminarea în rândul tinerilor. Evenimentul live a putut fi urmărit atat pe pagina de Facebook a CTMB, cât și a formației.

Evenimentul de lansare, chiar și din mediul online, a fost unul atipic, a fost ceva-ul acela ce lipsea în social-media. Protagoniștii au interactionat cu tinerii pe acest subiect, raspunzând la întrebări despre discriminare, ură rasială, si discurs al urii. Membrii trupei au reiterat importanța unei mentalitati sănătoase a societății , din care să lipsească orice fel de discriminare, iar incluziunea socială a categoriilor predispuse discriminarii să fie una completă. De asemenea s-a discutat despre diversele forme pe care le poate lua discriminarea si despre pericolul discursului urii in contextul situației sociale actuale.

În cadrul evenimentului de lansare al proiectului Primăriei Capitalei derulat prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București“Voci fără prejudecăți” au fost proiectate 3 filmulețe pline de stereotipuri, cu intenția de a fi demitizate. Cele 3 filmulețe au în cadrul lor actori tineri, care și-au transpus, fiecare, trăirile legate de discriminare.

În contextul actualei pandemii, atenția publică s-a îndreptat tot mai rar asupra unui flagel mult mai vechi al societății noastre, discriminarea, iar acest moment de cotitura in istoria noastră nu trebuie sa ne distragă atenția de la problemele structurale de incluziune socială a categoriilor discriminate.

Fie ca vorbim despre lezarea demnității persoanei, afectarea stimei de sine, izolare, sau mergând pana la excludere sau impământenirea unor stereotipuriefectele discriminării și prejudecăților pot fi grave, și pot lasa urme adânci atât în dezvoltarea personală și profesională a victimelor cât și în mentalul colectiv.

Discriminarea pe bază de sex, etnie, orientare sexuală si nu numai a rămas in continuare un flagel cu care societatatea noastră trebuie sa lupte, iar ca fiecare luptă sa fie câstigată, trebuie sa ne cunoaștem inamicul. Fie că vorbim de discurs instigator la ură, de discriminarea de gen, ori de discriminarea rasială, acestea pot avea repercusiuni majore asupra victimelor, care se pot manifesta printr-o largă paleta de actiuni, de la neincluziunea socială pana la ostracizarea acestora.